AdBlue: Mitä se on ja kuinka sitä käytetään – Proxel.fi tarjoaa laadukkaat Yara-tuotteet

3.10.2024

AdBlue on ureasta ja vedestä tehty ympäristöystävällinen lisäaine, joka vähentää dieselajoneuvojen typen oksidien päästöjä ja on tärkeä osa SCR-järjestelmiä. Se auttaa ajoneuvoja täyttämään tiukat päästöstandardit, kuten Euro 6. AdBlueta tulee käyttää oikein, säilyttää asianmukaisissa olosuhteissa ja lisätä vain sertifioitua tuotetta ajoneuvoon, välttäen sekoittamista polttoaineeseen. Proxel.fi tarjoaa korkealaatuisia Yara AdBlue-tuotteita, jotka tukevat ajoneuvojen ympäristöystävällistä ja tehokasta toimintaa.

adblue artikkeli kuva

AdBlue – Mitä se on ja kuinka sitä käytetään?

AdBlue on ympäristöystävällinen lisäaine, joka auttaa vähentämään dieselajoneuvojen haitallisia päästöjä. Se on erityisen tärkeä osa nykyaikaista päästöjenhallintajärjestelmää, joka on suunniteltu täyttämään Euroopan tiukentuvat päästöstandardit, kuten Euro 6. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä AdBlue on, kuinka sitä käytetään ja mitä asioita sen käytössä tulisi ottaa huomioon.

Mitä AdBlue on?

AdBlue on vesipohjainen liuos, joka koostuu 32,5 % puhtaasta ureasta ja 67,5 % demineralisoidusta vedestä. Tämä väritön ja vaaraton neste käytetään SCR (Selective Catalytic Reduction) -tekniikalla varustetuissa dieselajoneuvoissa. SCR-järjestelmä käyttää AdBlueta typen oksidien (NOx) vähentämiseen, jotka ovat haitallisia ilmansaasteita ja vaikuttavat esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja ilmanlaatuun.

Kun AdBlue ruiskutetaan pakokaasuihin, se muuttuu ammoniakiksi kuumuudessa. Tämä reaktio mahdollistaa typen oksidien muuttumisen vaarattomiksi aineiksi, kuten typeksi ja vedeksi, ennen kuin ne pääsevät ulos ajoneuvon pakoputkesta.

AdBluen valmistus

AdBluen valmistuksessa käytettävä urea on synteettisesti tuotettu ammoniakin ja hiilidioksidin yhdistelmästä. Se on erittäin puhdasta, ja sen on täytettävä tiukat standardit (ISO 22241), jotta se toimisi tehokkaasti SCR-järjestelmässä ja estäisi järjestelmän tukkeutumisen tai vaurioitumisen. Koska AdBlue on kemiallisesti vakaa, se on turvallinen käsitellä ja varastoida. Sitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa polttoaineen kanssa – AdBlue säilytetään ja ruiskutetaan täysin erillisestä säiliöstä.


Miten AdBlueta käytetään?

Useimmat nykyaikaiset dieselajoneuvot on varustettu SCR-järjestelmällä, joka edellyttää AdBluen käyttöä. AdBlueta lisätään ajoneuvon erilliseen säiliöön, joka on tavallisesti merkitty sinisellä korkilla. Ajoneuvo ilmoittaa, milloin AdBlue-pitoisuus on alhainen, ja käyttäjä voi lisätä nestettä itse tai käyttää huoltoliikkeen palveluja.

On tärkeää käyttää vain ajoneuvoosi sopivaa, sertifioitua AdBlueta. AdBluen kulutus vaihtelee ajoneuvon ja ajotavan mukaan, mutta yleensä se on noin 1-2 % polttoaineen kulutuksesta.

Mitä tulee ottaa huomioon AdBluen käytössä?

  • Säilytys: AdBluen säilyttäminen on tärkeää tehdä oikeissa olosuhteissa. AdBlue jäätyy -11 °C, mutta se ei vaurioidu jäätymisen seurauksena. Jäätynyt AdBlue voidaan sulattaa ja käyttää normaalisti. Sitä kannattaa kuitenkin säilyttää suojattuna äärimmäisiltä lämpötiloilta.

  • Käyttöikä: AdBluella on rajallinen säilyvyysaika, noin yksi vuosi, jos se säilytetään oikein. Auringonvalolle altistuminen voi heikentää sen laatua nopeammin.

  • Säiliön täyttäminen: On tärkeää olla tarkkana täytettäessä AdBlue-säiliötä. Vääränlaisen nesteen lisääminen voi vahingoittaa ajoneuvon SCR-järjestelmää, mikä voi johtaa kalliisiin korjauksiin. Vältä myös AdBluen pääsyä polttoainesäiliöön, sillä se voi vahingoittaa koko polttoainejärjestelmää.

  • Varoitukset ja merkkivalot: Useimmat ajoneuvot varoittavat hyvissä ajoin ennen kuin AdBlue-säiliö tyhjenee kokonaan. On tärkeää täyttää säiliö ennen kuin neste loppuu, sillä ajoneuvon päästöjenhallintajärjestelmä ei toimi ilman sitä, ja auto saattaa kieltäytyä käynnistymästä, jos AdBlue loppuu. 

    Yhteenveto

AdBlue on olennainen osa nykyaikaista dieselautotekniikkaa, joka auttaa vähentämään haitallisia typen oksidien päästöjä. Sen oikea käyttö ja säilyttäminen takaavat ajoneuvon tehokkaan toiminnan ja varmistavat, että se täyttää ympäristövaatimukset. Muista aina tarkistaa, että käytät sertifioitua AdBlueta ja seuraa ajoneuvon antamia varoituksia sen täyttämiseksi ajallaan. Näin varmistat, että autosi toimii puhtaasti ja tehokkaasti myös tulevaisuudessa.

Proxel.fi tarjoaa laadukkaita Yara AdBlue -tuotteita

Proxel.fi on sitoutunut tarjoamaan asiakkailleen vain korkealaatuisia tuotteita, ja siksi meiltä löydät Yaran valmistamat AdBlue-tuotteet. Yara on yksi maailman johtavista AdBlue-valmistajista, ja heidän tuotteensa täyttävät tiukimmatkin laatuvaatimukset, kuten ISO 22241 -standardin. Yaran AdBlue on suunniteltu toimimaan täydellisesti dieselajoneuvojen SCR-järjestelmissä, varmistaen optimaalisen suorituskyvyn ja ympäristöystävällisyyden.

Kun valitset Proxel.fi ja Yaran AdBlue-tuotteet, voit olla varma, että ajoneuvosi päästöjenhallinta toimii moitteettomasti ja ajoneuvosi täyttää tiukimmatkin ympäristöstandardit. Tutustu AdBlue-tuotevalikoimaamme verkkokaupassamme tai myymälässä ja varmista, että ajoneuvosi toimii puhtaasti ja tehokkaasti.