Hyötyajoneuvojen akkujen kestävyys, valikoima ja vaihtotarpeet – Mitä jokaisen kuljetusalan ammattilaisen tulisi tietää

16.9.2024

Hyötyajoneuvojen akkujen kestävyys on keskeistä ajoneuvon suorituskyvylle, ja markkinoilla on useita akkutyyppejä, kuten AGM- ja EFB-akut, joista valita käyttötarkoitukseen sopivin. Akun vaihdolle on merkkejä, kuten käynnistysvaikeudet ja korroosio, ja säännöllinen huolto voi pidentää akun käyttöikää. Oikean akun valinta ja huolto takaavat ajoneuvon luotettavan toiminnan.

artikkeli akku 1

Hyötyajoneuvot, kuten kuorma-autot, pakettiautot ja maatalouskoneet, vaativat tehokkaan ja luotettavan akkujärjestelmän toimiakseen optimaalisesti. Akkuteknologia on kehittynyt huomattavasti viime vuosina, mutta oikean akun valinta ja sen huolto ovat yhä avainasemassa ajoneuvon toimintavarmuuden kannalta. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten akkujen kestävyys vaikuttaa hyötyajoneuvojen suorituskykyyn, millaista valikoimaa markkinoilla on tarjolla ja milloin akun vaihtaminen on ajankohtaista.

Akkujen kestävyys: Kuinka pitkään ne kestävät?

Hyötyajoneuvojen akkujen kestävyys vaihtelee huomattavasti käytön, olosuhteiden ja akun tyypin mukaan. Tavallinen lyijyakku kestää keskimäärin 3–5 vuotta, mutta raskaan käytön ja vaativien olosuhteiden, kuten äärimmäisten lämpötilojen, kylmän ilmaston tai jatkuvien lyhyiden ajojen, vaikutuksesta akun käyttöikä voi lyhentyä. Nykyaikaiset AGM- ja EFB-akut tarjoavat pidemmän käyttöiän ja paremman kestävyyden erityisesti start/stop-järjestelmiä käyttävissä ajoneuvoissa, mutta nekin ovat alttiita rasitukselle.

Akun elinikään vaikuttavat muun muassa:

  • Ajo-olosuhteet: Toistuvat lyhyet matkat ja moottorin jatkuva sammuttaminen ja käynnistäminen kuluttavat akkua enemmän.
  • Sääolosuhteet: Kova pakkanen tai korkea lämpötila rasittavat akkua ja voivat nopeuttaa sen kulumista.
  • Käyttötarpeet: Ajoneuvojen lisälaitteiden, kuten lämmittimien, ilmastoinnin ja erilaisten sähkölaitteiden käyttö vaikuttaa akun kapasiteettiin.

    Akkuvalikoima: AGM-, EFB- ja perinteiset lyijyakut

    Hyötyajoneuvojen akkuvalikoima on laajentunut viime vuosina merkittävästi. Oikean akun valinta riippuu pitkälti ajoneuvon käyttötyypistä ja vaatimuksista. Seuraavassa käydään läpi yleisimmät akkuteknologiat ja niiden soveltuvuus eri ajoneuvoihin:

Lyijyakut: Perinteiset lyijyakut ovat edullisia ja sopivat hyvin kevyemmän kuorman ajoneuvoihin ja käyttöön, jossa akun rasitus ei ole äärimmäistä. Ne ovat kuitenkin herkempiä toistuville syväpurkauksille ja vaativat säännöllistä huoltoa.
AGM-akut (Absorbent Glass Mat): AGM-akut kestävät perinteisiä lyijyakkuja paremmin kovaa käyttöä ja ovat erityisen sopivia ajoneuvoihin, joissa on paljon sähkölaitteita tai joissa akun täytyy kestää useita käynnistys-sammutus-syklejä (kuten nykyaikaisissa start/stop-järjestelmillä varustetuissa ajoneuvoissa). Ne ovat täysin huoltovapaita ja kestävät syväpurkauksia paremmin.
EFB-akut (Enhanced Flooded Battery): EFB-akut ovat kustannustehokkaampi vaihtoehto AGM-akuille ja tarjoavat paremman kestävyyden kuin perinteiset lyijyakut, erityisesti start/stop-järjestelmillä varustetuissa hyötyajoneuvoissa. Ne ovat paras valinta, kun tarvitaan hieman enemmän tehoa, mutta kustannukset halutaan pitää maltillisina.

Milloin akku tulisi vaihtaa?

Hyötyajoneuvon akkujen vaihtotarpeeseen vaikuttavat useat merkit, joista ajoneuvon käyttäjän tulisi olla tietoinen. Tässä muutamia yleisimpiä oireita, jotka voivat viitata siihen, että akun vaihto on ajankohtainen:

  • Käynnistysvaikeudet: Jos ajoneuvon käynnistäminen hidastuu tai moottori ei lähde käyntiin yhtä nopeasti kuin aiemmin, syynä voi olla heikentynyt akku. Tämä on erityisen todennäköistä kylmällä säällä.
  • Latausongelmat: Jos akun varaus ei pysy yllä normaalin ajon aikana tai jos se tyhjenee nopeasti, akun kapasiteetti on todennäköisesti heikentynyt.
  • Korroosio: Akun napojen ympärille kertyvä valkoinen tai vihertävä korroosio on merkki akun heikentyneestä kunnosta. Se voi myös aiheuttaa huonoja yhteyksiä ja tehon häviämistä.
  • Vanhentunut akku: Jos akku on yli 4-5 vuotta vanha, sen käyttöikä lähestyy luonnollista loppuaan. Vanhat akut menettävät vähitellen tehoaan, vaikka niiden lataaminen onnistuisi yhä.
  • Vähäinen sähkölaitteiden teho: Himmeät valot tai hitaanlaisesti toimivat sähkölaitteet ajon aikana voivat olla merkki siitä, että akku ei enää pysty ylläpitämään riittävää tehoa. 

Ennaltaehkäisevät huoltotoimenpiteet

Akun säännöllinen huolto ja tarkistus voivat pidentää sen käyttöikää ja parantaa ajoneuvon suorituskykyä. Näihin kuuluu akun napojen puhdistaminen korroosiosta, varmistaminen, että akku on tiukasti paikoillaan, ja säännöllinen lataustason mittaus, etenkin jos ajoneuvo on ollut pitkään käyttämättömänä.

Monien nykyaikaisten akkujen, kuten AGM- ja EFB-akkujen, kohdalla säännöllinen huolto ei kuitenkaan ole tarpeen, mikä tekee niistä huolettomia vaihtoehtoja ammattilaisille, jotka arvostavat luotettavuutta ja helppoutta.

Yhteenveto

Hyötyajoneuvojen akkujen kestävyys ja valikoima ovat parantuneet merkittävästi, ja oikean akun valinta on kriittistä ajoneuvon suorituskyvyn ja toimintavarmuuden kannalta. Lyijyakut, AGM-akut ja EFB-akut tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja riippuen ajoneuvon käyttötyypistä ja vaatimuksista. Tarkkaile merkkejä akun heikentymisestä, ja vaihda akku ajoissa – näin varmistat, että hyötyajoneuvosi toimii luotettavasti kaikissa olosuhteissa.